• Odborná exkurzia

          • Dňa 8. októbra  sa žiaci IV.C, III.A a IV.B triedy zúčastnili odbornej exkurzie vo viedenskej pekárni Harmónia v Modre. Žiaci mali možnosť priamo vo výrobe vidieť výrobu rozmanitého sortimentu cukrárenských a pekárenských  výrobkov. Výroba pekárenských výrobkov je zameraná na celiatikov a práve k tejto problematike  mali žiaci množstvo otázok, na ktoré im odpovedala technologička Ing. Lukáčová. Na záver žiakov čakala sladká odmena- degustácia výrobkov.

            Ďalšia zastávka bola v Pezinku na Glejovke vo vinárskych závodoch  „Matyšák“. Exkurziou nás sprevádzala enologička p. Miklovičová, ktorá veľmi pútavou formou priblížila žiakom výrobu  tichého a šumivého vína. Žiaci viedli živú diskusiu  na danú tému.

            Exkurzia bola veľkým prínosom pre žiakov aj odborných učiteľov.

          • „Chceme pomôcť“

          • Dňa 10.10.2019 od 8:00-10:00 hod sa výber žiačok II.A triedy študijného odboru kozmetik zúčastnilo spolu s učiteľkou odborných predmetov a majsterkou odborného výcviku akcie dobrovoľníctva.

            Vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu v zariadení pre seniorov vo VILE JULIANNE na Štefánikovej 125 v Piešťanoch poskytli seniorkám tieto služby: farbenie obočia, úprava obočia, masáž rúk a depilácia chĺpkov na tvári pinzetou.

            Strávili sme 2 hodiny s aktívnymi seniorkami, ktoré mali záujem o naše služby a v družnom rozhovore sme sa dozvedeli, že niektoré z nich navštevovali naše učňovské stredisko na Vŕšku pred 20-timi rokmi.

          • Novinky v prístrojovej technike v kozmetike

          • 8. októbra 2019 sa žiaci odboru kozmetik zúčastnili prednášky, ktorú vykonala pre školu firma Europartners, na tému „Novinky v prístrojovej technike v kozmetike“. Prednáška bola spojená aj s praktickými ukážkami a obohatila žiakov o teoretické a praktické vedomosti v oblasti kozmetiky.

          • Boli sme na Interbeauty

          • Dňa 4.10.2019 sa trieda I.ND zúčastnila školskej exkurzie v rámci predmetu odborná prax na veľtrhu krásy a zdravého životného štýlu pod názvami Interbeauty, Bioštýl a Ezoterika, ktorý sa konal na výstavisku Incheba v Bratislave.

            Interbeauty bolo dejiskom renomovaných súťaží plných krásy. Zručnosti v úprave vlasov, nechtov i v aplikácii make-upu si medzi sebou zmerali tí najlepší z najlepších. Kozmetický veľtrh nevynechali ani známe osobnosti z tejto oblasti a príjemným doplnením boli veľtrhy zdravého životného štýlu Ezoterika a Biostyl, kde sme sa dozvedeli ako zdravo žiť, vypočuli sme si prednášky odborníkov na osobnostný rozvoj a mohli sme nakúpiť produkty pre fyzickú i psychickú pohodu od najrôznejších potravín cez oblečenie a obuv po doplnky do interiéru. Zaujímavosťou bola kvalitná káva s výťažkami z medicinálnych húb či prvá čerstvá proteínová tyčinka na Slovensku bez cukru, múky a chémie.

          • Skills Slovakia - súťaž o Zlaté nožnice „Ukáž, čo vieš“

          • 3. októbra 2019 sme sa zúčastnili súťaže Skills Slovakia - súťaž o Zlaté nožnice „Ukáž, čo vieš“. Súťaž bola určená žiakom stredných škôl v odbore kaderník a vizážista a kozmetik.

            Súťažili sme v dvoch témach:

            MODERNÝ PÁNSKY STRIH - voľná téma bez kritérií
            EDEN Rajská záhrada - súťaž v líčení

            Odniesli sme si odborné skúsenosti a tešíme sa na ďalšie súťaže.

          • Deň otvorených dverí

          • Stredná odborná škola obchodu a služieb, Mojmírova 99/28, Piešťany

            Vás pozýva na

            Deň otvorených dverí

            spojený s beauty a gastro štafetou,

            ktorý sa uskutoční  dňa 03. 10. 2019 v čase od 9.00 do 13.00 hod.

            v priestoroch školy.

            Deň otvorených dverí je určený pre žiakov končiacich ročníkov základnej školy, ako aj pre ich rodičov, resp. výchovných poradcov. V priebehu dopoludnia Vám predstavíme zábavnou formou naše študijné a učebné odbory a   zároveň  Vám poskytneme podrobné informácie o štúdiu.

            Príďte, získate informácie o štúdiu a o systéme duálneho vzdelávania na našej škole.

            Ale najmä sa zabavíte pri súťažiach...

            Tešíme sa na Vašu účasť.

             

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            Stredná odborná škola obchodu a služieb Piešťany Vás srdečne pozýva na celoškolské aj triedne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 3. 10. 2019 (štvrtok) o 16.00 hodine v jednotlivých triedach v budove školy.

            Vaša účasť na rodičovskom združení je potrebná , nakoľko Vám budú dané informácie o štúdiu Vašich detí.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Boli sme na exkurzii

          • Dňa 24.09.2019 sa žiakom študijného odboru kozmetik, kaderník - vizážista a žiakom učebného odboru barbier otvorili dvere profesionálnych prevádzok v našom meste. Oboznámili sa s pracovným poriadkom prevádzky, cenníkom služieb, ponukou produktov pre zákazníka a s nástrojmi marketingu pri realizácii podnikateľských zámerov.

            V salóne Elitte Barber obdivovali zručnosti profesionálneho barbiera pri starostlivosti o zákazníka.

            V laserovom centre Bellesa ich zaujala prednáška Mudr. Šefčíkovej o nových trendoch omladenia pleti.

            Ďakujeme profesionálnym kaderníkom, barbierom a kozmetikom, že nám umožnili nahliadnuť do ich prevádzok a tak pozitívne motivovať našich študentov.

          • Škola bez nenávisti

          • Slovenský inštitút mládeže IUVENTA vyhlásil na konci mája 2019 výzvu na zapojenie základných a stredných škôl do prvého ročníka programu Škola bez nenávisti. Z 55 prihlásených škôl z celého Slovenska bolo vybraných 20, medzi nimi aj naša škola. Je to program najmä pre študentov, ale aj pre ich rodičov a učiteľov. Program bude trvať do konca marca 2021.

            O všetkých aktivitách vás budeme informovať na nástenke v priestoroch školy a na webovej stránke školy.

          • Biela pastelka

          • Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje každoročne finančnú zbierku pre nevidiacich a slabozrakých ľudí, ktorých je medzi nami veľa. Tá tohtoročná sa niesla v znamení hesla: „Život je krajší, keď sa v ňom máte o koho oprieť“ a jeho ambasádorkou bola Adela Vinczeová.

            K zbierke, ktorá sa uskutočnila dňa 20.9.2019, sa pripojila aj naša škola. Žiačky IV.A triedy Nikoleta Cerovská a Natália Hlavnová vyzbierali medzi našimi žiakmi a zamestnancami 32,88 €, ktoré sme poslali na účet Únie nevidiacich a slabozrakých.

            Ďakujeme za každý, aj ten najmenší príspevok. Určite pomôže.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2019/2020

          • Oznamujeme všetkým žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2019/2020 sa uskutoční dňa 2. septembra 2019 o 8.30 hodine na školskom dvore.

            Nástup žiakov do školy bude o 8.00 hodine na jednotlivých značkách tried na školskom dvore. Zoznamy tried a žiakov prvých ročníkov budú zverejnené na hlavných dverách budovy školy. Po slávnostnom otvorení budú žiakom podané informácie ohľadne organizácie školského roka prostredníctvom triednych učiteľov v triedach. V prípade nepriaznivého počasia sa otvorenie školského roka uskutoční v budove školy.

            Upozornenie pre študentov externého štúdia študijného odboru podnikanie v remeslách a službách (trieda I. NE a II. NE):  vyučovanie sa začína dňa 3.9.2019 o 13.00 hodine v budove školy.

            Teší sa na Vás kolektív pedagógov a pracovníkov školy.

          • Boli sme vo Vile Dr. Lisku

          • Dňa 26.6. sa žiaci III.B triedy so svojou profesorkou angličtiny Andreou Karšayovou zúčastnili vzdelávacej exkurzie vo Vile Dr. Lisku. Na prízemí si prezreli históriu kúpeľníctva na Slovensku a v Piešťanoch a zaujímavé makety už neexistujúcich historických budov napr. Hotela Royal alebo Hotela Lipa. Zaujímavý výklad k tejto časti podal pán Martin Kostelník. Na prvom poschodí si prezreli špeciálnu expozíciu zriadenú pri príležitosti storočnice úmrtia generála M. R. Štefánika. Veľmi erudovaný, ale aj humorný výklad o živote, práci a predčasnom úmrtí generála Štefánika podal pán Andrej Bolerázsky, ktorý zdôraznil, že je to jediná expozícia tohto typu na Slovensku.

            Touto exkurziou nadviazali na minuloročnú návštevu expozície Balneologického múzea - Pamätnej izby Ivana Krasku a Kúpeľnej dvorany v máji. Množstvo informácií, ktoré žiaci získali určite využijú pri maturitnej skúške zo slovenského a anglického jazyka.

          • „Župný race“

          • Dňa 13.6.2019 sme sa zúčastnili nultého ročníku prekážkového behu „Župný race“, ktorý organizoval Trnavský samosprávny kraj. Celá akcia prebiehala v areáli P+P Partner Jahodník, pár kilometrov od Smoleníc.

            So súťažiacimi z celého Trnavského kraja sme sa spoločne rozohriali počas rozcvičky a na štart sa nás postavilo celkovo viac ako 60 účastníkov. Za veľmi horúceho počasia sme vyštartovali, a to 5-kilometrovým behom s dosť veľkým prevýšením smerom do lesa a naspäť do areálu. Po dobehnutí sme sa ihneď vrhli na prekážky všetkých typov. Rúčkovanie, tire flip s veľkou pneumatikou, bradlá, šplh po lane, preliezanie steny a veľa ďalších.

            Našu školu reprezentovali žiaci III.C a to Michal Blaško a Patrik Letko. Aj napriek vysokým teplotám sme si túto ťažkú súťaž obidvaja veľmi užili. Odchádzali sme s tričkami preteku, s novými skúsenosťami a s poriadnou svalovicou na celom tele.

            Ďakujeme Trnavskému samosprávnemu kraju za profesionálne usporiadanie tohto preteku a tešíme sa na budúci rok!

          • Levanduľová sezóna na „Mojmírke“

          • Jemná motorika je pre povolanie kozmetičky veľmi dôležitá. Preto ju žiačky II.A triedy odboru kozmetik so svojou učiteľkou odborných predmetov Ľubicou Mitošinkovou trénujú aj zberom aj viazaním levandule, ktorú okrem kytičiek použijú aj na prípravu výrobkov pleťovej kozmetiky.

          • Voľné miesta pre neprijatých deviatakov

          • Riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb, Mojmírova 99/28, Piešťany po prerokovaní v pedagogickej rade školy dňa 15. mája 2019 v zmysle § 66 ods. 7 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhodla, že na škole sa bude organizovať 2. kolo prijímacieho konania dňa 18. 6. 2019 v nasledujúcich učebných a študijných odboroch:
             

            1. Študijné odbory končiace maturitnou skúškou:
              • 6444 K čašník servírka – 10 voľných miest
              • 6445 K kuchár – 7 voľných miest
              • 6446 K kozmetik – 2 voľné miesta
              • 6425 K kaderník vizážista - 1 voľné miesto
            2. Učebné odbory končiace záverečnou skúškou s výučným listom:
              • 6444 H čašník servírka – 2 voľné miesta
              • 6462 H barbier– 6 voľných miest
              • 2964 H cukrár  – 4 voľné miesta

            Žiaci, ktorí sa prihlásia do študijných odborov, budú konať 18. 6. 2019 prijímaciu skúšku zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky.

            Žiaci, ktorí sa prihlásia do učebných odborov, budú prijatí bez prijímacej skúšky.

            Prihlášky na štúdium je potrebné doručiť do školy v čo najkratšom termíne, najneskôr do 5.6. 2019.

             

          • Exkurzia v Balneologickom múzeu v Piešťanoch

          • V piatok 7. júna 2019 žiaci III.B triedy so svojou učiteľkou angličtiny Andreou Karšayovou absolvovali prehliadku Balneologického múzea v Piešťanoch a Kúpeľnej dvorany v rámci vyučovania maturitnej témy Piešťany, mesto v ktorom žijem. Táto návšteva bola veľkým prínosom, pretože poskytla žiakom množstvo nových informácií o histórií aj súčasnosti nášho mesta.

          • Navštívili sme Bradlo

          • Dňa 4.6.2019 sa triedy II.A a II.C zúčastnili vzdelávacej exkurzie na Bradlo. Exkurzia sa konala pri príležitosti 100. výročia úmrtia M. R. Štefánika. Okrem Mohyly na Bradle študenti mohli obdivovať krásnu myjavskú prírodu, takže vzdelávanie o významnej osobnosti našich národných dejín bolo spojené aj s ľahkou turistikou. Počasie bolo mimoriadne vydarené, takže študenti mali aj pekný turistický zážitok.

            Žiaci týchto dvoch tried dostali exkurziu ako odmenu za najlepšiu dochádzku v prvom polroku tohto školského roka.

          • „Mojmírka“ začala novú tradíciu

          • Stredná odborná škola obchodu a služieb na Mojmírovej ulici v Piešťanoch v spolupráci so Slovenskými liečebnými kúpeľmi a Zuckmann Villou v Piešťanoch zorganizovala dňa 21. mája 2019 súťaž zručnosti v gastronomických odboroch pod názvom Gastro štafeta. Súťažiace družstvá tvorili dvojice žiakov z odborov cukrár, kuchár a čašník servírka. Ich úlohou bolo v čo najkratšom časovom limite zvládnuť prekážkovú dráhu s potrebným inventárom, surovinami, jedlom a nápojmi a pritom preukázať profesijné zručnosti vo svojom odbore. Žiaci museli dokazovať aj svoju obratnosť a fyzickú zdatnosť, ktoré sú v daných profesiách nevyhnutné.

            Súťaž otvoril generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Andreas Schuster, ktorý účastníkov nielen privítal, ale povedal im aj o svojich profesionálnych začiatkoch, ktoré sa tiež spájali s gastronómiou.

            Koordinátorom tohto podujatia v rámci projektu Gastro štafeta bolo Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky, ktoré doporučilo tento projekt našej škole v rámci podpory duálneho vzdelávania.

            Ďakujeme vedeniu Slovenských liečebných kúpeľov za možnosť zorganizovať na ich pôde prvý ročník tejto vydarenej súťaže. Sme presvedčení, že sa stane tradičným podujatím našej školy.

          • Boli sme v Múzeu holokaustu

          • Dňa 27. mája 2019 sa žiaci tried I.C, III.C a I.ND zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. Sprievodcovia pútavo priblížili životné príbehy obetí pracovného a koncentračného tábora, ktoré v ňom boli násilne umiestnené. Súčasťou múzea je stála expozícia, v ktorej sú zverejnené dobové dokumenty, fotografie a predmety.

            Návšteva múzea nie je síce príjemným zážitkom, ale je varovaním pre všetky generácie, aby sa podobné násilie už nikdy neopakovalo.

          • Zbierka „Úsmev ako dar“

          • Dňa 17.5.2019 sa žiačky III.A triedy odboru škola podnikania: Alexandra Orviská, Nikoleta Cerovská a Klaudia Bangová zúčastnili peňažnej zbierky: Deň úsmevov. Túto zbierku už po 17 krát organizuje Občianske združenie Úsmev ako dar a prebieha v období od 12.5. – do 25.5.2019.

            Naše žiačky si zvolili termín 17.5.2019 a nasledovnú trasu:

            • Zbierku začali na našej škole, kde za príspevky od žiakov a pracovníkov školy rozdávali veselé nálepky a milý úsmev.
            • Ďalej ich kroky smerovali do hotela Harmonia na Banke, kde vedenie hotela malo kladný postoj ku zbierke, nakoľko jedna zo žiačok tam v minulosti pracovala. Hostia a aj zamestnanci hotela radi prispeli.
            • Na záver sa naše dobrovoľníčky prešli po pešej zóne, cez Kolonádový most prešli na Kúpeľný ostrov a celkom na záver navštívili miestnu tržnicu.

            Na záver môžeme hodnotiť, že zbierka bola úspešná a teší nás, že sme mnohým ľuďom vyčarili úsmev na tvári.